Gaziantep’in kökeni nedir?
Gaziantep ismi, “halka kale” anlamına gelen “Kala-ı Füsus”tan gelir. Başka bir rivayete göre, bu yerin halkına zulmeden Ayni adında kötü bir hükümdar varmış. Birçok uygunsuz şey yaptıktan sonra yaptıklarından pişman olmuş ve tövbe etmiş. Yerel halk, “Aynı şekilde tövbe etmiş” demiş.
Gaziantep’i kim kurmuştur?
M.Ö. 1400–1200 yılları arasında, Gaziantep Geç Tunç Çağı’nda Hitit devletinin bir şehri oldu. Bu dönemde merkez Gaziantep’ti ve bölgedeki diğer önemli şehirler Dülük, Karchemish, Zincirli ve Coba Höyük’tü. İngiliz bilgin David Corc Hukart, Dülük şehrinin Hititler tarafından kurulduğunu belirtti.
Antep anlami ne?
Arapçada “parlak bahar” anlamına gelen Ayıntab, Ermeni kaynaklarında Anthapt olarak geçer. Gaziantep tarihçisi Bedrüddin AYNİ’ye göre Antep’in eski adı “Kala-i Füsus”tur. Kala-i Füsus “halka kale” anlamına gelir. Bedrüddin AYNİ’ye atfedilen rivayete göre burada kötü bir hakim varmış.
Gaziantep adı ne zaman değişti?
21 Aralık 1921’de, tüm yerel halkın Kurtuluş Savaşı’na katıldığı Antep Savunması ile işgalden kurtarıldı. Yerel direnişteki başarısı nedeniyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi 6 Şubat 1921’de 93 sayılı Kanunla şehre “Gazi” unvanını verdi ve şehrin adı “Gaziantep” oldu.
Gaziantep eski ismi nedir?
Eskiden Ayıntap adıyla bilinen Gaziantep, adını tarihin derinliklerinden alır. Bu unvanını Kurtuluş Savaşı’ndaki kahramanca savunmasından alır. Geçmişte Ayıntap ve Aynitap olarak yazılmış, halk arasında ise Antep ve Entap olarak söylenmiştir.
Gaziantepliler hangi soydan gelir?
Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biri olan Elbeyliler, Sivas, Kilis, Gaziantep, Halep ve Rakka bölgelerinde yaşamaktadır. Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve merkezinde yaşayan Pehlivanlı aşireti ise Bayat aşiretinin en büyük aşiretlerinden biridir.
Gaziantep Türkmen mi?
Arap coğrafyacı Dimeşkî, 14. yüzyılın başlarında Antep sakinlerinin Türkmen olduğunu yazmıştır. 27 Mayıs 1834’te şehri ziyaret eden Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy, 12.000 nüfuslu Antep’in Ermeni ve Türklerden oluştuğunu belirtmiştir.
Gaziantep kaç yıllık bir şehir?
1908 tarihli idari kararname ile Antep sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağı’na bağlandı. 1918 yılında İngilizlerin Halep’i işgal etmesinden sonra bağımsız bir sancak oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra tüm sancaklar kaldırılarak 1924 yılında il statüsüne dönüştürüldü.
Gaziantep il olmadan önce nereye bağlıydı?
Gaziantep önce Edessa (Urfa) sancağına, sonra bir süre Maraş bölgesine bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılıp tekrar Anadolu Selçuklu devletine bağlandı.
Antep’te kaç Kürt var?
Antep’te yaşayan Kürt nüfusu ise Gaziantep’te 2.069’dur.
Antepte nasılsın ne demek?
-Nasılsın Mamet?… – Antep lehçesi (Hanegin Uluğu) | Facebook.
Antep’te maydanoza ne denir?
Antep’te maydanoza “Bahdeniz” denir; Antep’ten taze bahçeler gelir, hepimize iyi gelir. 🧡 #Migros #Maydanoz.
Gaziantep’i kim fethetti?
Böylece yerliler 636 yılında İslam’a geçtiler ve o dönemde fethin sembolü olarak Gaziantep’teki ünlü Ömeriye Camii inşa edildi. 1071’deki Malazgirt zaferinden sonra Süleyman Şah 1084’te Antep ve çevresini fethederek Selçuklu İmparatorluğu’na kattı.
Gaziantep Kalesi kaç yıllık?
Gaziantep Kalesi’nin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, günümüzden 6000 yıl öncesine tarihlenen Kalkolitik Çağ’a ait bir tepe üzerinde inşa edildiği, M.S. II-III. yüzyıllarda kalenin bulunduğu yer olan çevresinde “Theban” ismi verilen küçük bir yerleşim biriminin bulunduğu bilinmektedir.
Gaziantep neden gazi?
Antep, vatan için, bayrak için, erkek ve kadın, genç ve yaşlı, 11 ay boyunca yoksulluk ve düşmana karşı mücadele etti, pes etmedi ve yetkisiz bir elle onuruna dokunmadı. Bu eşsiz mücadelenin sonucunda Antep’e “Gazi” unvanı verildi ve o zamandan bu yana 101 yıl geçti.
Gaziantep Türkmen mi?
Arap coğrafyacı Dimeşkî, 14. yüzyılın başlarında Antep sakinlerinin Türkmen olduğunu yazmıştır. 27 Mayıs 1834’te şehri ziyaret eden Pierre Martin Rémi Aucher-Éloy, 12.000 nüfuslu Antep’in Ermeni ve Türklerden oluştuğunu belirtmiştir.
Gaziantep Kürt ili mi?
Antep’te yaşayan Kürt nüfusu ise Gaziantep’te 2.069’dur.
Gaziantepliler Alevi midir?
Gaziantep’te Alevi-Bektaşi toplumu da dahil olmak üzere çok sayıda etnik kimlik bulunmaktadır.
Gaziantep hangi beylik?
Memlüklülerin sınır kenti olan Gaziantep, bu kez Maraş’ta kurulan Dulkadir Beyliği’nin fethetmekte zorluk çektiği bir kent haline geldi.