Burdur ne anlama gelir?
Bizans döneminde bölgeye Polydorion adı verilmiştir. Burdur isminin nereden geldiğine dair çeşitli rivayetler vardır. Burdur Gölü çevresinin güzelliğine şaşıran Türkmen aşiretlerinden Kınalı aşiretinin mensupları, “Cennet burada” demişler ve bu söz zamanla kısaltılarak halk arasında Burdur olarak yerleşmiştir.
Isparta denince akla ne gelir?
Isparta dediğimizde çoğumuzun aklına güller ve el dokuması halılar gelir. Ayrıca eski Türk Başbakanı ve 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in memleketi olarak da bilinir.
Burdur hangi yöre?
Burdur ili, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki geçiş alanında, Göller Bölgesi olarak adlandırılan bölgede, 29°-24′ ve 30°-53′ doğu boylamları ile 36°-53′ ve 37º-50′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır.
Ardahan denince akla ne gelir?
Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.
Burdur neyi meşhur?
Bu doğa harikası şehri keşfetmek istiyorsanız Burdur Şiş, Testi Kebabı, Kabak Tatlısı, Ceviz Ezmesi, Burdur Pudingi, Kömbe, Myrdumek Aşı ve Peynirli Pide’yi denemenizi öneririz.
Burdur’un eski adı nedir?
Türklerin, antik çağda Pisidya olarak adlandırılan Burdur bölgesine gelişi, 1071 Malazgirt zaferine dayanır. Günümüzdeki Burdur toprakları, 1391 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı topraklarına katılmış, 1872 yılında Burdur Sancağı kurulmuştur.
Isparta neyi ile ünlüdür?
Isparta, Isparta ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir, yerel el dokuması halıları ve gül yetiştiriciliği ile ünlüdür.
Isparta’nın hangi meyvesi meşhur?
ISPARTA’DAN İHRACATIN GÖZDE KİRAZI: 2014 yılında Türkiye’de 790.420 dekarlık bir alandan 445.556 ton kiraz üretilmiştir. 2014 verilerine göre Isparta 52.454 dekarlık alanıyla 21. sırada yer almaktadır.
Isparta’nın neyi meşhur çiçek?
Zamanla Isparta’da gül kültürü genişledi ve gelişti. Avrupa pazarına girmek için İsmail Efendi fuarlara katıldı ve Isparta gül yağını tanıttı. Bu mücadelelerle dolu bir hayat 1840’ta başladı ve tam gül mevsimi sırasında, Mayıs 1915’te Isparta’daki evinde vefat etti.
Burdur’un özellikleri nelerdir?
Burdur, Akdeniz Bölgesi’nin iç kesiminde ve Göller Bölgesi adı verilen bölgede yer almaktadır. İl toprakları 36-53 ve 37-50 derece kuzey enlemleri ile 29-24 ve 30-53 derece doğu boylamları arasında yer almaktadır. İlin yüzölçümü 6883 km2’dir. Topraklarının %60,6’sı dağlık, %2,7’si plato, %19’u ova ve %17’si ovadır.
Burdur’da ne vardır?
Burdur’da Gezilecek YerlerSalda Gölüİnsuyu Mağarasıİncir HanıKremna Antik KentiBurdur Kent OrmanıBurdur Arkeoloji MüzesiSagalassos Antik KentiDoğa Tarihi MüzesiDiğer makaleler…
Burdur’da ne yetişir?
2.8.1.1. Tarla Bitkileri Üretimi: Ürün TürüAlan (Da)Gayri Safi Ürün (TL/yıl)Buğday (Verim/yeşil ot)3,9734,231,480Gül, yağ3,62542,746,000Lavanta3,3232,079,600Fasulye, kuru3,0297,928.
Erzurum denince akla ne gelir?
Erzurum denince akla ilk gelen Çifte Minareli Medrese’dir.
Artvin denince akla ne gelir?
Karadeniz’in parlayan yıldızı Artvin denince akla hemen eşsizliği gelir. Şelaleleri, gölleri, yaylaları ve dalgalı deniziyle Karadeniz ruhunu doyasıya yaşayabileceğiniz şehir her yıl binlerce turisti ağırlıyor. Özellikle sonbahar gezilerinin en popüler yerleri arasında yer alıyor.
Ardahan hangi soydan gelir?
1124 yılında Kıpçaklar, Erzurum’daki Saltuk Emirliği’ne bağlı Çavakhet’ten (Ardahan ve Artvin kesimlerini de içine alan) İspir’e kadar olan sınır bölgelerini ele geçirip yerleştiler. Böylece 1118 ve sonraki yıllarda gelip yerleşenlere Eski Kıpçaklar, 1195 ve sonraki yıllarda gelenlere ise Yeni Kıpçaklar adı verildi.
Burdur hangi ilden ayrıldı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur yörük mü?
Burdur. Geygel Yörükleri Karaçallı köyüne de yerleşmişlerdir. -Karakoyunlular: Kızılkaya köylerinden, Kestel Dağları çevresinden, Kemer Elmacık köylerine kadar perakende göçebeleridir. Yakın zamana kadar göçebeydiler. Bu göçebeler Kapaklı köyünü kuranlardır.
Burdur il olmadan önce nereye bağlıydı?
1839 Tanzimat hareketinden sonra Burdur, Kütahya Vilayetinden ayrılarak Konya Vilayeti Isparta Valiliğine bağlanmıştır. Bu bağımlılık 1850 yılına kadar sürmüştür. Daha sonra özellikle Saden’in oğlu Hacı İsmail Ağa, Burdur’u sancak yapmaya çalışmışlar ve 1872 yılında Burdur sancak olmuştur.
Burdur’un neyi meşhur gezilecek?
Burdur’da Gezilecek YerlerSalda Gölüİnsuyu Mağarasıİncir HanıKremna Antik KentiBurdur Kent OrmanıBurdur Arkeoloji MüzesiSagalassos Antik KentiDoğa Tarihi MüzesiDiğer makaleler…